A munkavédelmi cipő, bakancs bőrtípusai és szabványai

A munkavédelmi lábbelik többféle textil és bőr felsőrésszel készülnek.

Ezek a következők lehetnek:

- kruppon bőr felsőrész

- nubuk bőr felsőrész

- hasított bőr felsőrész

- színbőr felsőrész

- mikroszál + textil

- cordura

- Lycra®

- Vízálló technikai textil

A négy féle bőrtípusból a kruppon bőr a legellenállóbb a külső behatásokkal szemben, ez bírja legjobban a nedvességet és a mechanikai behatásokat. A nubuk bőr elegánsabb és könnyebb, mint a kruppon és hasonló tulajdonságokkal bír, viszonylag ellenálló nedvességgel szemben és hajlékonyabb, emiatt nem repedezik meg. A hasított bőr és a színbőr már kényesebb. Ezek kevésbé ellenállóak a külső behatásokkal szemben, sérülékenyebb a cipő felsőrésze. A nedvességet hamarabb átengedi, és könnyebben kirepedezik a bőr. Ezeket általában száraz, meleg munkakörnyezethez ajánljuk.

FONTOS: minden bőrfajtával, textillel gyártott cipőt ápolni kell valamilyen cipőápolóval, így meghosszabbíthatjuk a munkavédelmi bakancs, cipő élettartamát.

 

A megfelelő munkavédelmi cipő kiválasztásának a gyakorlata

Az egyik legfontosabb védőeszköz a cipő, mivel ezt a munka kezdetétől, a munka befejezéséig folyamatosan viseljük. Ezzel szemben a védőeszközök többségét csak azokban az időszakokban használjuk, amikor a kockázat jelen van. Ezért azon túlmenően, hogy a munkavédelmi cipőnek megfelelő védelmi képességgel kell rendelkeznie, komfortos kialakításúnak és teljes munkaidőben viselhetőnek kell lennie. Fontosak azok - a szabványokban és előírásokban nem rögzített tényezők, - amelyek a komfortosságot lényegesen befolyásolják.

Jó nedvszívó belső anyagok alkalmazása, puha szárszegés és bokavédelem, kivehető és mosható talpbélés, amely antibakteriális készítésű a láb gombásodásának megelőzésére. Nagyon fontos, hogy olyan munkavédelmi cipőt használjunk, amelynek a sarkába energiaelnyelő van beépítve (S1; S2; S3 kategóriák). A sok járással, állással járó munkavégzés során ez csökkenti a gerincre ható terhelést és ezáltal a derékfájást illetőleg a gyors elfáradást is megelőzi.
Természetesen a fenti kényelmi tényezők a megfelelő védelmi képesség kiválasztása mellett jönnek számításba. 

 

Mechanikai munkavédelmi cipő kiválasztása

Ahol leeső tárgyak veszélye áll fenn - ami a munkahelyek legnagyobb részén fennáll - orrmerevítővel ellátott biztonsági cipőt ajánlott kiválasztani. Ezek az SB; S1; S2, S3, S4 és S5 kategóriák. Itt hangsúlyozni kell, hogy a szabvány nem „acélkaplit”, hanem orrmerevítőt ír elő, amely készülhet bármilyen anyagból, ami a szabvány előírásait kielégíti. A legmegfelelőbb erre a célra a különleges műanyag kompozit orrmerevítő, mert az esetleges baleset bekövetkezte után rugalmasan visszaugrik, így könnyebb a sérült láb kiszabadítása. A műanyag kompozit jó hőszigeteléssel bír, ezért nyáron nem melegszik fel, télen pedig nem hűl le.

Ha a talpátszúródás veszélye is fennáll, akkor talplemezes munkavédelmi cipőt kell használni. A talplemeznek sem kell acélból készülnie, de eleget kell tennie a szabvány követelményeinek. A legmodernebb talplemezek az úgynevezett többrétegű kompozit változatok. Ezeknek megfelelő kategóriák - száraz munkakörülmények között - az S1P, és nedves munkakörülmények között az S3. 

 

Hő- és lánghatás elleni munkavédelmi cipő kiválasztása

Melegüzemi területeken figyelembe kell venni azt, hogy a sugárzó hő mellett a padozat is gyakran meleg. Ezért olyan hőálló munkavédelmi cipőt kell választani, amelynek talpa bírja a kontakt hőhatást, nem olvad meg és jó hőszigetelést biztosít. Ezeknek a munkavédelmi cipőknek a jelölése: S3 HI HRO


Hideg elleni munkavédelmi cipő kiválasztása

Érdemes a korábban már említett műanyag kompozit orrmerevítős munkavédelmi cipő kiválasztása, mert ez segíti a melegbélés hőszigetelését, különösen a legfrekventáltabb helyen, a lábujjaknál. Télen, a külső területeken dolgozók részére minden esetben magasabb vízállóképességű bőrből vagy ennek megfelelő technikai textilből készült cipőt kell kiválasztani, hogy megelőzzük a gyors beázást. Ezek kategóriája S2 CI vagy az S3 CI.

 

Veszélyes anyagok elleni munkavédelmi cipő kiválasztása

Ezek általában olyan rövid, vagy magas szárú csizmák, amik teljesítik az EN 13832 szabvány követelményeit, és amik valamilyen műanyagból (PVC, Nitril) vagy gumiból egy darabban vannak fröccsöntve, vagy vulkanizálva.
A bőr felsőrésszel készült cipőknek csak a talpa vegyszerálló (Nitril és PU+Nitril keverék ) ezért ezek csak olyan helyen használhatóak, ahol csak a padozat szennyezett.

 

Antisztatikus munkavédelmi cipő kiválasztása

Minden robbanásveszélyes munkahelyre ill. a sztatikus feltöltődéssel járó kényelmetlenségek kiküszöbölésére sztatikus feltöltődés ellen munkavédelmi cipőt kell biztosítani.

Ezek kategóriái lehetnek az egyéb munkakörülményeket figyelembe véve:
SBA; S1; S2 és S3.

 

Villamos hatás elleni - szigetelő - munkavédelmi cipő kiválasztása

Villamos hatás elleni szigetelő munkavédelmi cipő (villanyszerelő munkavédelmi cipő) a talpszerkezetében megfelelő szigeteléssel bír, és a meghatározott feszültségig (V) biztosít védelmet áramütés ellen. Az EN 50321 szabványnak megfelelő egybeöntött védőcsizma 20 kV feszültségig szigetel.
Nedves kültéri munkakörnyezetben a bőrből készült villanyszerelő munkavédelmi cipő csak a hozzá mellékelt Tájékoztatóban tett megkötések betartása mellett használható. 

 

A munkavédelmi cipőkalkalmazása a legjellemzőbb foglalkozásoknál

Minden olyan ipari területen, ahol kisebb, nagyobb leeső tárgyak sérülést okozhatnak orrmerevítős biztonsági cipőt kell használni:
- gépgyártás,
- autógyártás,
- logisztika, szállítmányozás,
- gyógyszergyártás,
- húsipar,
- élelmiszeripar,
- tejipar,
- mezőgazdaság.

Talpátszúrás elleni védelemmel ellátott munkavédelmi cipőt kell használni:
- építőipar,
- bányászat,
- fémtömegcikk gyártás, forgácsolás,
- erdőgazdaság, fakitermelés,
- olajipar,
- vegyipar,
- különféle szolgáltató iparágak.

Hőhatás és kontakt hő elleni munkavédelmi cipőt kell használni:
- vas és acélgyártás,
- alumíniumipar,
- öntödék, kemencék,
- melegüzemek,
- kazánok,
- hegesztés,
- útépítés, aszfaltozás.

Hideg elleni munkavédelmi cipőt kell használni télen minden külső munkaterületen:
- erdőgazdaság,
- nádvágás,
- mezőgazdaság,
- építőipar,
- logisztika, szállítmányozás,
- olajipar,
- vegyipar,
- hűtőházak.

Veszélyes anyagok elleni munkavédelmi cipőt kell használni:
- olajipar,
- vegyipar,
- gyógyszergyártás,
- fémipari kikészítési folyamatoknál.

Sztatikus feltöltődés elleni munkavédelmi cipőt kell használni minden olyan területen, ahol a robbanás veszélye fennáll:
- olajipar,
- vegyipar,
- gyógyszergyártás,
- gáz, olaj és benzinszállítás,
- veszélyes áruk szállítása.

 

Munkavédelmi cipőre, bakancsra vonatkozó szabványok:

EN ISO 20344   Lábbelik általános vizsgálati módszerei

EN ISO 20345   Biztonsági lábbelik

EN ISO 20346   Védőlábbelik

EN ISO 20347   Munkalábbelik

EN 381-3           Védőlábbelik kézi láncfűrészek elleni védelemmel

EN 13832          Védőlábbelik vegyszerek elleni védelemmel

EN 50321          Védőlábbelik villamosan szigetelő képességgel

EN 13287          Csúszás elleni vizsgálatok

EN 15090          Tűzoltó lábbelik

 

A Portwest bejegyzett lábbeli védjegyei: Steelite és Compositelite.

Nézze meg széles munkavédelmi cipő, bakancs és szandál kínálatunkat.